Jeg nægter at tage indfødsretsprøven

I stedet for en invitation til at blive dansk statsborger bliver jeg mødt med signaler om at holde mig så langt væk som muligt!

Dobbelt_statsborge_1034984a

Hvor var det godt, at du skrev din kronik, Luc. Der må være mange, der føler lige præcis på samme måde. Jeg er en af dem. Har også været i Danmark i 40 år. Jeg er dansk schweizer og schweizisk dansker. Ikke splittet, men dobbelt! Jeg holder med Danmark, når vi møder Schweiz i fodbold, men synes bestemt, at Federer er bedre end Wozniacki. Og højrepopulisterne, der hellere vil se flygtninge drukne end dele lidt af velstanden, er lige usmagelige i begge mine lande.

Jeg havde også set frem til langt om længe at få dobbelt statsborgerskab og på den måde kunne følge mit dobbelte tilhørsforhold op med to pas. Men om jeg vil udfylde sådan en test – efter i mange år at have bidraget til udvikling af de erhvervsrettede uddannelser i Danmark, deltaget i mange internationale projekter som dansk ekspert – ikke på vilkår.

Jeg skal sikkert også bestå en sprogtest, selv om jeg i efterhånden 40 år har levet af at skrive rapporter til ministerier, fagforeninger og arbejdsgiverforeninger

Og det selv om jeg synes, at Peter Høegs ’Smilla’, Carstens Jensens ’Vi de druknede’ og Rifbjergs ’Amagerdigte’ faktisk er mere præsent hos mig end Dürrenmatt og Frisch, som jeg læste, da jeg gik i gymnasiet i Schweiz.

Og selv om Bornedals fejring af, at vi fik bank i 1864, står mindst så stærkt, som at Wilhelm Tell skød æblet af sin søns hoved. Jeg skal sikkert også bestå en sprogtest, selv om jeg i efterhånden 40 år har levet af at skrive rapporter til ministerier, fagforeninger og arbejdsgiverforeninger, på dansk altså.

Tænk, hvis det officielle Danmark henvendte sig til mig og andre, der har bidraget gennem et aktivt arbejdsliv, betaling af skat, deltagelse i bestyrelsesarbejde i skak- og tennisklub, med en invitation til at blive dansk statsborger i stedet for at møde mig med signaler om at holde mig så langt væk som muligt!

© http://pol.dk/3250583

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *