Støttepartier langer ud efter Venstre efter omstridt prøve

DF og LA er langt fra imponeret over regeringspartiets linje i sagen om dumpede i danskertest.

Afstemning_p__Fred_1035024y

Regeringspartiet, Venstre, har langt fra scoret point fra støttepartierne DF og LA efter weekendens postyr om den såkaldte indfødsretsprøve. Særligt indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen fra Venstre må lægge ryg til beskyldninger om ligefrem at være ‘talentløs’.

»Debatten virker helt munter. Komisk måske. Min indgang er, at regeringen må blive enig med sig selv. Venstres ordfører og minister kunne jo passende sætte sig ned og snakke om, om det er en debat, der skal være i det åbne rum, så længe man ikke er enig. Så det forventer jeg sådan set, man bliver, inden man spørger forligspartierne, hvad de mener om sagen«, siger indfødsretsordfører fra Liberal Alliance Leif Mikkelsen.

Misseren begyndte, da Politiken i weekenden kunne fortælle forskellige partiers indfødsretsordføre, at resultaterne fra omkring 20 af de i alt cirka 50 prøveafholdelsessteder viste en beståelsesprocent på kun omkring 32 pct.

Det fik både Jan E. Jørgensen og Socialdemokratiets indfødsretsordfører, Mattias Tesfaye, til i Politiken søndag at slå fast, at prøven skal gøres nemmere, samt at de mange, der måtte være dumpet i tirsdags, skal have lov til at gå op til en ny, hurtig ekstraordinær prøve.

»Det har bestemt ikke været tilsigtet, at der skulle være så høj en dumpeprocent. Havde det været omvendt, så der havde været mellem 75 og 80 procent, der bestod, ville det være fint nok«, lød det fra Jan. E. Jørgensen, der fortsatte:

»Testen skal laves anderledes næste gang. Mange af spørgsmålene er gode nok, men problemet opstår ved spørgsmål, hvor man kan vælge mellem årstal, der ligger meget tæt på hinanden. Det, jeg vil bede ministeren bede styrelsen om, er at holde en ekstraordinær prøve, så man kan nå at komme på det lovforslag, man ellers ville være kommet med på«.

Støjberg: Sværhedsgraden skal ikke ændres

Politiken bad søndag forgæves om et interview med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg om sagen, men hun stillede dog gerne op i TV2 Nyhederne.

»Det skal være en svær test, og der bliver ikke ændret på sværhedsgraden i den. Om der så skal være mulighed for at komme op til en ny prøve, som man jo så selv betaler for selvfølgelig, og at man kan komme det lidt før end ellers planlagt, jamen det vil jeg være villig til at se på«, som ministeren forklarede.

Og det er de to udsagn, der vækker forundring hos ikke bare Leif Mikkelsen men i særdeleshed også hos Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe.

Første gang han skal stå på mål for den her aftale, så bliver han blæst omkuld, og så løber han ud over stepperne væk fra den her aftale på grund af en stikprøveundersøgelse

Christian Langballe

»Jeg spørger da mig selv, om Jan E. Jørgensen er enig med sin minister. Det har jeg en fornemmelse af, at han ikke er. Han er sådan lidt en ballonskipper, der er ude på egen hånd. Det tror jeg da, han er«, siger Langballe og skruer bissen på:

»Vi vil ikke have lavet den prøve om. Fordi I bringer en historie, hvor du – med al respekt – har været ude og ringe til nogen, og de så fortæller, at der er måske – måske ikke – nogle mennesker, der er dumpet, så griber han til, at nu skal det hele skal laves om. Det er bare talentløst, det synes jeg virkelig, det er. Det er en mærkelig måde at drive politik på, og det er derfor, jeg kalder ham en ballonskipper. Første gang han skal stå på mål for den her aftale, så bliver han blæst omkuld, og så løber han ud over stepperne væk fra den her aftale på grund af en stikprøveundersøgelse, som du har lavet. Jeg synes, det er noget pjat. Vi vil vil ikke have lavet den prøve om, og vi vil heller ikke være med til, at de skal gå op igen«, tordner Christian Langballe.

Det er de borgerlige partier og Socialdemokratiet, der efter valget i fjor har lavet de nuværende regler for tildeling af statsborgerskab, og i tirsdags var første gang, den nye indfødsretsprøve blev brugt.

DF: Vi har holdt os i skindet – indtil nu

Adspurgt, om DF som aftaleparti kan blokkere for at lade de dumpede gå op igen, hvis det er det, Inger Støjberg ender med at ønske, svarer Christain Langballe:

»Det drejer sig om armlægning; nu må vi se. Vi vil ikke være med til det. Sagen er jo bare, at hvis der sker det, at første gang, hvor aftalen skal stå sin prøve, så løber Venstre fra den, og ministeren siger noget andet, og det det er noget værre rod – jamen så er vi heller ikke med i aftalen. Så er den aftale der ikke mere. Vi kan da sagtens komme i tanke om nye stramninger, men vi har jo holdt os i skindet, fordi vi har lavet den her aftale. Vi kan sagtens finde steder, hvor der kan strammes op«.

Det har heller ikke mandag været muligt at få et interview med Inger Støjberg.

Jan E. Jørgensen har heller ikke ønsket at forholde sig til kritikken fra støttepartierne.

© http://pol.dk/3251050

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *